
- ok. 2 szklanki czynnego zakwasu
- 5 szklanek mąki tortowej
- 1/4 szklanki maku
- łyżka soli
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek
- 1/2 - 3/4 szklanki miodu (zależy jak słodki chcecie kołacz)
- (opcjonalnie) 1/4 kg tłustego twarogu
Owoce zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut.
Wszystkie składniki (razem z makiem i owocami) wrzucić do miski, zagnieść dobrze ciasto (w razie konieczności podlać letnią wodą. Ma być dość luźne - powiedzmy konsystencji twarogu ;)
Wygrzać ciasto przez 20 minut w 40C (ja robię to w piekarniku, w nieco wyższej temperaturze).
Włożyć do okrągłej formy, posmarować po wierzchu wodą i odstawić, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na jakieś 4 godziny (choć mi ostatnio wystarcza godzina - wszystko zależy od temperatury i siły zakwasu - ważne, żeby piec, zanim zacznie opadać).
Pieczemy 70' w 200C (pod koniec warto przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby się nie przypalił).
Wyciągamy, układamy na kratce, jeszcze raz smarujemy wodą.
Sława!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz