zab

piątek, 8 lutego 2013

Żytnio-orkiszowo-jogurtowy z kminkiem

Chlebuś :) Kolejny, sprawdzony, pyszny.

Bierzemy:
  • dwie szklanki aktywnego zakwasu
  • szklankę mąki orkiszowej
  • 2 i 1/3 szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki jogurtu (wzięłam bałkański)
  • łyżkę kminku
  • łyżkę soli
  • letnią wodę w razie potrzeby
 Ze wszystkich składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dolewamy tyle wody ile potrzeba, ciasto ma być dość "lepkie", foremkowe, nie bochenkowe.

"Wyrastamy" przez 20 minut w 40C. Po czym wkładamy do formy i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na jakieś 4 godziny (wierzch smarujemy wodą).

Pieczemy 70' w 180C.

Wyciągamy, układamy na kratce, jeszcze raz smarujemy wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz