zab

niedziela, 24 kwietnia 2011

Wielkanocna szynka pieczona w chlebie

Można tak przyrządzić szynkę surową i peklowaną. Ja robię tą drugą. Szynka pieczona w cieście jest soczysta i mięciutka. Można zrobić ciasto z bułki tartej i gotowanych warzyw, wtedy wyjdzie nam szwedzka, bożonarodzeniowa Julskinka. Można zrobić z mąki żytniej i wtedy będzie wielkanocna i wiedeńska. A można po mojemu :D

Potrzebujemy:
  • szynki surowej lub peklowanej
  • półtorej szklanki bułki tartej
  • półtorej szklanki mąki żytniej (biorę razową)
  • woda
  • łyżka musztardy
opcjonalnie garść goździków.


Z bułki, mąki i wody zagniatamy ciasto takie jak na pierogi. Możemy je rozwałkować na placek grubości 1,5cm, albo oblepiać szynkę kawałek po kawałku.
Szynkę płuczemy, osuszamy, smarujemy musztardą i oblepiamy ciastem.

Dla efektu możemy z wierzchu narysować na cieście kratkę, a w przecięcia linii wbić goździki, albo wylepić jakiś detal dekoracyjny z ciasta.

Pieczemy ok. 80min w 140C.

 

Ładniutki kolorek nie :D 

Ciasto w smaku jest takie sobie, ja je odrzucam. Szynkę można podawać na ciepło i na zimno,  jako wędlinę na kanapki. Jest naprawdę wyjątkowa i pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz