Potrzebujemy:
- szynki surowej lub peklowanej
- półtorej szklanki bułki tartej
- półtorej szklanki mąki żytniej (biorę razową)
- woda
- łyżka musztardy
Z bułki, mąki i wody zagniatamy ciasto takie jak na pierogi. Możemy je rozwałkować na placek grubości 1,5cm, albo oblepiać szynkę kawałek po kawałku.
Szynkę płuczemy, osuszamy, smarujemy musztardą i oblepiamy ciastem.
Dla efektu możemy z wierzchu narysować na cieście kratkę, a w przecięcia linii wbić goździki, albo wylepić jakiś detal dekoracyjny z ciasta.
Pieczemy ok. 80min w 140C.
Ładniutki kolorek nie :D
Ciasto w smaku jest takie sobie, ja je odrzucam. Szynkę można podawać na ciepło i na zimno, jako wędlinę na kanapki. Jest naprawdę wyjątkowa i pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz