Wykorzystałam:
- ugotowany makaron
- masło
- cukier zamknięty z laską wanilii i gwiazdką anyżu
- gruszkę
- gałkę muszkatołową
- rożek anyżowej gwiazdki (mogłyby go zastąpić zielone nasiona kopru włoskiego lub jego kwiaty, ale za wcześnie na nie)
- 3-4 goździki
- drobina z jagody jałowca
Makaron przesmażamy krótko na maśle z cukrem, wkrajamy gruszkę (ja nie obieram), nie przykrywamy patelni. Czujnie co jakiś czas mieszamy. Tłuczemy na proszek goździki z anyżem i jałowcem (o d r o b i n ą, jest gorzki), ścieramy większą szczyptę gałki muszkatołowej, dodajemy do makaronu. Jeszcze chwilę mieszamy - i już. Całość trwa mniej niż dziesięć minut. Świetne także na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz