Składniki:
- łodyga rabarbaru
- miód (lub cukier)
- szczypta soli
- pół kilo łopatki wieprzowej
- gałązka lubczyku
- gałązka mięty
- tyle samo natki kopru włoskiego
- dwie marchewki
- korzeń pietruszki
- podobna ilość selera
- pomidor
- młoda kapustka
- czosnek
- gałka muszkatołowa
Zaczynamy od marynaty: wieczorem rabarbar kroimy w cienkie talarki i mieszamy w większej misce z solą i miodem lub cukrem. Kiedy utonie w soku dodajemy sprasowany czosnek i wkładamy pokrojone w kostkę mięso. Im dłużej będzie się moczyło, tym krótszego czasu będzie wymagało podczas duszenia.
Następnego dnia w garnku ze szczelną pokrywką podsmażamy na oleju pokrojoną w duużą kostkę cebulę. Dokładamy mięso (nie pozbywamy się marynaty), pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz selera w płaskich kawałkach i rozdrobnionego pomidora. Na końcu dorzucamy kapustkę, pocięte zioła, szczyptę startej gałki i jeszcze trochę czosnku. Nieco solimy. Dusimy pod przykryciem, aż zmniejszy objętość, wtedy dolewamy marynatę, zakrywamy i kontynuujemy duszenie do miękkości mięsa (ok. dwudziestu minut). Podajemy z czym chcemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz