zab

poniedziałek, 15 lipca 2013

Muślinowe placuszki z jagodami

Są naprawdę superlekkie. I można je zrobić całkiem bez słodzenia (choć ja do ciasta dodałam miodu, a wierzchnią warstwę z rozpędu posypałam cukrem).
Potrzebujemy:
  • trzech jajek
  • trzech łyżek mąki jaglanej
  • dwóch garści jagód
  • szczypty soli
  • oleju do smażenia
  • opcjonalnie łyżki miodu np. rzepakowego (do ciasta) albo cukru pudru (na wierzch)
Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, żółtka mieszamy z mąką. Łączymy białe z żółtym.  Dodajemy jagody, lekko mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewamy niewielkie porcje (1 łyżka). Smażymy z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz