zab

piątek, 7 czerwca 2013

Krumble truskawkowe z rabarbarem, wanilią i migdałowo-kokosową kruszonką (na urodziny mojej Mamy)

Czyli "Brązowa Betty" Tak, tak, ja wiem że to się crumble (z angielska) nazywa, ale nie mogłam się powstrzymać słowotwórczo, a krumble (prawie jak po śląsku ;) ) albo lepiej krumbel opanował moją wyobraźnię.

To ciepły deser, genialny w swej prostocie i boski w smaku. Zresztą, czy deser truskawkowy może być  inny?

Bazę tego przepisu pożyczyłam sobie od Iwony stąd i trochę przerobiłam :)

Bierzemy:
  • jakieś pół kilo truskawek
  • dwie (średnie) łodygi rabarbaru
  • solidną garść płatków migdałowych
  • solidna garść wiórków kokosowych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  •  łyżka masła lub oleju kokosowego
  • szklanka mąki
  • 100g masła
  • 6 łyżek cukru
  • jeszcze trochę cukru lub innego słodzidła
  • nieco (wg. upodobania) esencji waniliowej

 Rabarbar myjemy, obieramy z co grubszych włókien, jeśli potrzeba i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy, razem z mąką ziemniaczaną i odrobiną "dodatkowego" cukru. Wymieszać i podgrzewać, aż płyn przejdzie kolorem rabarbaru. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Dorzucić do rabarbaru, wymieszać i dosłodzić do smaku. Dodać esencję waniliową.

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać "programowe" łyżki cukru. Rozcierać samymi palcami do uzyskania kruszonki. Dodać płatki i wiórki, porozcierać jeszcze chwilę, dokładnie wymieszać.

Owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać równomiernie kruszonką. Piec w 180-200C prze 30-45min (aż kruszonka zrobi się przyjemnie złoto-beżowa).


3 komentarze:

  1. to jest moje ulubione comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hejtuję migdałowe płatki w wiórki tym bardziej, co zamiast nich?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm... Pitacje? Orzechu jakieś? Pokruszone herbatniki? Musli?

    OdpowiedzUsuń