- pół puszki cieciorki (lub jakieś 3/4 szklanki ugotowanej do miękka suchej)
- 3-4 łodygi selera naciowego
- średnia marchewka
- mały ząbek czosnku
- tymianek
- kawałek kruchego sera z niebieską pleśnią
- garść sezamu
- jogurt lub majonez lub (jak u mnie) reszta sosu serowego z poprzedniego dnia ;)
- 2 łyżki soku z cytryny
Seler i marchew myjemy (marchew w razie konieczności skrobiemy). Selera kroimy drobno, marchew "zestrugujemy" obierakiem w cienkie wstążki lub ścieramy na grubej tarce. Wrzucamy wszystko do michy, dodajemy cieciorkę i pokruszony ser, oraz zmiażdżony czosnek. Połowę sezamu mielimy. Zmielony i cały wrzucamy do miski. Polewamy sosem, doprawiamy tymiankiem i sokiem z cytryny.
Pyszota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz