zab

środa, 3 kwietnia 2013

Babka gotowana mojej Mamy albo jajko niespodzianka

Zasadniczo jest to ciasto na babkę gotowaną. Ale można z niego zrobić też nadzienie do jajek-niespodzianek.

Podaję proporcje na pół babki :D lub ok 8 jajek.
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół kostki masła
  • łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia.              
                  
Cukier ucieramy z masłem na puchato.
Dodajemy żółtka (na babkę) lub całe jaja (wydmuchane z wydmuszek na jajka-niespodzianki), mąką wymieszaną z proszkiem, wanilię. Wymieszać dokładnie.

W wypadku babki (;D) następnie: dodać pianę i delikatnie połączyć.  Specjalną formę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto, zamknąć, włożyć do garnka z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do 1/3 wysokości formy. Gotować na wolnym ogniu ok 1h 15'. Od razu wyjmować z formy.

Jest to moja absolutnie najulubieńsza babka.

W wypadku niespodzianek dalsze instrukcje tu.

1 komentarz: