zab

wtorek, 19 marca 2013

Łosoś a'la groch z kapustą

Mogłabym napisać, że fusion, ale nie będę ściemniać ;) Łosoś ze sklepu ze świeżym pieczywem, musztarda rosyjska, sos sojowy z azjatyckim rodowodem, zioła z Prowansji, olej rzepakowy rodzimy :D

Efekt - najlepszy łosoś, jakiego zrobiłam w życiu :D

Potrzeba:
  • filetów z łososia w ilości odpowiedniej :D
  • musztardy
  • ziół prowansalskich
  • kawałka (ok 1cm3) świeżego imbiru
  • sosu sojowego
  • odrobiny oleju rzepakowego
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy w nim umyte filety, skrapiamy sosem sojowym. Imbir przeciskamy przez praskę do czosnku i rozsmarowujemy na filetach. Posypujemy każdy szczyptą ziół i smarujemy odrobinką musztardy. Pieczemy w ok. 160C przez ok 40min. Podajemy z masełkiem czosnkowym.

Pożarliśmy (z frytkami i podręcznym pesto) zbyt szybko, żebym zdążyła sfotografować.

1 komentarz:

  1. bardzo fajny przepis:) trzeba będzie kiedyś wypróbować pozdr i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń