zab

sobota, 2 czerwca 2012

Truskawki z rabarbarem pod kruszonką

Sezonowe, bulgoczące, obezwładniające zapachem i smakiem. Błyskawiczne i proste. Acz finezyjne i efektowne.
Potrzebujemy:
  • kilograma truskawek
  • łodygi rabarbaru
  • szklanki mąki
  • 100g masła
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • nieco kardamonu
  • garść migdałów w płatkach
Można przygotować je w jednym dużym naczyniu (tortownica, forma do zapiekania) lub w osobnych kokilkach/filiżankach dla każdego. Drugi sposób jest efektowniejszy, bo dzielenie na porcje nie robi temu daniu dobrze na wygląd, choć w niczym nie umniejsza fenomenalnego smaku.

Do filiżanek (lub foremki, czy co tam macie) rozkładamy umyte i odszypułkowane truskawki (można w całości lub w połówkach) oraz umyty, obrany z włókien i pokrojony dość drobno rabarbar. Posypujemy szczyptą kardamonu. Jeśli chcemy, możemy posypać je płaską łyżeczką cukru, ale da mnie okazały się za słodkie. Mieszamy.

Szybko zagniatamy kruszonkę, dodając na koniec migdały i mieszając wszystko.

Na truskawkach układamy sporą porcję kruszonki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. pół godziny (w zależności od wielkości filiżanek/foremki), aż kruszonka się zrumieni.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz