Potrzebujemy:
- kilograma truskawek
- łodygi rabarbaru
- szklanki mąki
- 100g masła
- 5 kopiastych łyżek cukru
- nieco kardamonu
- garść migdałów w płatkach
Do filiżanek (lub foremki, czy co tam macie) rozkładamy umyte i odszypułkowane truskawki (można w całości lub w połówkach) oraz umyty, obrany z włókien i pokrojony dość drobno rabarbar. Posypujemy szczyptą kardamonu. Jeśli chcemy, możemy posypać je płaską łyżeczką cukru, ale da mnie okazały się za słodkie. Mieszamy.
Szybko zagniatamy kruszonkę, dodając na koniec migdały i mieszając wszystko.
Na truskawkach układamy sporą porcję kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. pół godziny (w zależności od wielkości filiżanek/foremki), aż kruszonka się zrumieni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz