zab

czwartek, 14 czerwca 2012

Pij-woń-nik

Czyli napój z płatków piwonii. Pachnie upajająco. Jest orzeźwiający. Ale nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Tym bardziej zachęcam do spróbowania go w piwoniowym sezonie.

Potrzebujemy:
  • płatków z trzech pachnących piwonii (kolor obojętny, choć efektowniejszy będzie oczywiście z ciemnoróżowych, ważne, żeby były z ogrodu, nie nawożone chemią)
  • cukru lub miodu
  • soku z jednej cytryny
  • plasterka - dwóch imbiru
Oskubujemy płatki z piwonii. Do ok. trzech litrów wody wrzucamy połowę płatków, słodzimy do smaku, zagotowujemy (tylko do zawrzenia). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę płatków (po za dosłownie kilkoma) i imbir. Czekamy, aż przestygnie. Dodajemy sok z cytryny, przecedzamy, dodajemy kilka płatków do dekoracji.

Smacznego i wonnego.


3 komentarze:

  1. A to pomysł ! Musi obłędnie pachnieć, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Pierwszy raz słyszę, aż jestem ciekawa jak smakuje. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oto coś w bardzo lubianym przeze mnie stylu. :)

    OdpowiedzUsuń