Mowa o kapustce (polskiej naturalnie).
Cuda można z niż wyczyniać, ale ja mam słabość do prostoty.
Do prościutkiej (a prostota często idzie w parze z wykwintnością),
Do zrobienia pysznej i prostej (a także błyskawicznej) zasmażanej, wiosennej kapustki potrzeba:
- główkę młodej kapusty
- pęczek koperku
- sól
- sok z połowy cytryny
- oliwę i/lub masło
W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem, lub samo masło.
UWAGA: można kapustkę zrobić na samej oliwie naturalnie i smak wyborny jest, ale z masełkiem, choćby łyżeczką - jest niebiański!
Na tłuszcz wrzucamy kapustkę, skropioną odrobiną wody i sokiem z cytryny. Solimy do smaku. Kiedy będzie al dente - zdejmujemy z ognia, dodajemy opłukany, posiekany koperek. Pożeramy solo lub jako dodatek.
Mrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
P.S. Podobno można z francuska zaciągnąć śmietanką słodką lub creme fraiche, ale nie próbowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz