zab

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Gruszki w cytrynach

Mój miły lubi galaretki. Ja nie lubię galaretek gotowych, nijak nie pasuje mi proszkowy posmak w jedzeniu. To jedna z alternatyw dla sztuczności. Bardzo odświeżająca, dobra na deser po niedzielnym obiedzie.

Składowe:

  • kilka cytryn
  • dwie - trzy gruszki
  • 3/4 litra wody
  • cukier waniliowy
  • cukru odpowiednio
  • szczypta soli
  • żelatyna
W szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę (ilość na litr według przepisu na opakowaniu). Gruszki niezbyt grubo kroimy, rozkładamy w formie. Schłodzony roztwór żelatynowy, wodę, sok i skórkę z cytryn oraz cukry i sól dokładnie mieszamy. Wylewamy na gruszki i chłodzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz