Potrzebujemy:
- szklanki kaszy gryczanej
- soli i/lub sosu sojowego
- zmielonych nasion kozieradki (łyżka)
- pieprzu
- trzech jaj
- ząbka czosnku
- łyżki musztardy
Kaszę gotujemy na sypko. Kiedy nieco ostygnie - dodajemy jaja i przyprawiamy.
Dodajemy dodatki (lub nie) i bardzo dokładnie mieszamy.
Pieczeń: wykładamy na folię aluminiową, formujemy kształt pieczeni, zawijamy. Pieczemy w 180C przez jakieś 20'
Kotlety: możemy usmażyć, ale jeśli ma być naprawdę niskokalorycznie - na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową wykładamy porcje kaszy, formując okrągłe kotleciki. Pieczemy jak wyżej.
Wariacje na temat:
tradycyjna - dodajemy podsmażone pieczarki z dymką/szalotką/cebulką, koperkiem i majeranek, w środek wkładamy jajo na twardo
polska - dodajemy pokrojone drobno, namoczone grzyby suszone i podduszoną cebulkę, doprawiamy rozmarynem, ewentualnie jeszcze kiszonego ogóreczka startego i odciśniętego
węgierska - dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i kminek
turecka - dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i posiekaną zieloną kolendrę lub/i natkę oraz curry, podajemy z ajranem
marakeska - dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i posiekaną rukolę
włoska - suszone pomidory, oliwki, bazylię i parmezan
vege-vege - startą marchewkę, kawalątek posiekanej kapusty i kawałek imbiru przepuszczony przez praskę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz