zab

wtorek, 31 stycznia 2012

Biszkopciki czekoladowo-miodowo-cynamonowe

Zainspirowane przez Mamęeli. Można zrobić z innymi przyprawami i dodatkami. Można bez miodu Można na ostro. Tylko bez jaj się nie da ;)

Potrzebne:
  • dwa jaja
  • szczypta soli
  • dwa paski gorzkiej czekolady
  • duuuuża szczypta cynamonu
  • dwie łyżki miodu
  • cztery płaskie łyżki mąki
Białka ubijamy na sztywno z solą. Żółtka mieszamy dokładnie z miodem i mąką. DELIKATNIE (żeby nie zniszczyć struktury piany) łączymy białe z żółtym. Czekoladę siekamy na drobne wiórki, dodajemy do ciasta razem z cynamonem i DELIKATNIE mieszamy. Na pergaminie, albo folii aluminiowej, posmarowanej masłem lub oliwą układamy łyżka niewielkie porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego wcześniej do 180C piekarnika. Pieczemy na złociście-beżowo (Uwaga - pieką się błyskawicznie!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz