zab

wtorek, 21 czerwca 2011

Pomarańczowa sałata prosto z początku lata

Wszystkie składniki (po za przyprawami) z własnej działki. Energetyzująco-odświeżająca. :D

Potrzeba:
  • sałaty
  • kwiatów i listków nasturcji
  • szczypiorku
  • soku z pomarańczy (może być kupny, byle nie słodzony)
  • oliwy
  • soli i pieprzu
Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki, podobnie liście nasturcji. Kwiaty płuczemy tylko, jeśli to niezbędne. Wszystko wrzucamy do miski. Siekamy szczypiorek i dorzucamy.

Z oliwy, soku pomarańczowego, soli i pieprzu (proporcje wg. Waszych indywidualnych upodobań) robimy winegret (do słoiczka sok, sól, pieprz; zakręcić, potrząsać, póki sól się nie rozpuści; dodać oliwę, potrząsać, aż się wszystko nie wymiesza na emulsję). Uwaga - polewamy sałatę sosem bezpośrednio przed podaniem, bo inaczej nam "oklapnie" i będzie nieapetyczna.

Wszystko mieszamy i pożeramy :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz