zab

czwartek, 16 grudnia 2010

Herbatka z tymianku

Jego nazwa pochodzi z języka greckiego, od słowa "thymon", co znaczy "odważny". Podobno jego ziele stanowiło lek na nieśmiałość.

Oprócz tego, że jest wyśmienitą przyprawą do mięs, jaj, twarogów, sałatek, nieodzowną w kuchni francuskiej - ma wiele innych zastosowań. 

Tymianek znano już w starożytności. Egipcjanie stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok. Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e.

Jest rośliną leczniczą. Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające. Zawarte w nim olejki eteryczne stosuje się w aromaterapii (polecam, na wszelkie kaszle i katary, a także na obolałość ogólną).

A wykrztuśnie można sobie zaaplikować herbatkę z tymianku. Łyżeczkę suszonego ziela zalać wrzątkiem i parzyć ok. 10 min. Można osłodzić miodem. Pić dwa razy dziennie.

Testowałam na sobie - działa.

1 komentarz: