zab

wtorek, 21 grudnia 2010

Babeczki czekoladowe z buraka

Są trochę, jak chińskie zupki robione w Radomiu - w ogóle nie smakują burakiem. Za to są mniej kaloryczne od tradycyjnych no i zdrowsze.

Przygotowałyśmy je z Kaszydłem, jako kolejne "drugośniadaniowe" przedsięwzięcie.

Potrzebujemy:
  • 2 buraki (średnie raczej)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego, żadne tam granulki)
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki maślanki lub kefiru
  • szczypta soli
  • szczypta chili
My dodałyśmy także posiekaną czekoladę, ale nie jest to konieczne, ani niskokaloryczne. Można też dodać bakalie, czy co tam kto chce.

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, po czym, jeszcze ciepłe gnieciemy na puree.

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, po czym dodajemy do nich mokre (z buraczanym puree włącznie) i dokładnie mieszamy.

Wkładamy do foremek (silikon rulezzzz) i pieczemy ok. 25' w 180C

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz