zab

piątek, 8 października 2010

Jarzynowa z zaskoczenia

Z zaskoczenia, bo nie tradycyjna, jak u babci, z groszkiem i kalafiorem. Nieco, rzekłabym egzotyczna. Niebanalna. Cudownie delikatna, aksamitna w smaku. Mmmmm... Wyborna. Na wszelkie jesienne smutki. I na zdrowie, bo z błonnikiem i witaminkami.

Składniki:
  • korpusik, albo ze cztery skrzydełka kurczaka (chociaż ja daję 2 skrzydełka i 2 pałki, bo kochanie lubi mięsko), jak kto wegetarianin, to można bez, ale absolutnie i pod żadnym pozorem nie można na kostce bulionowej. Nie wolno po prostu!
  • warzywa jak na rosołek: włoszczyzna bez kapusty plus cebulka mała;
  • pół niedużej cukinii, albo jedna całkiem mała;
  • szklanka ciecierzycy (już ugotowanej, albo z puszki, ale bez zalewy);
  • kilka liści szpinaku;
  • mała garstka kaszy jaglanej;
  • pół puszki mleka kokosowego*;
  • liść laurowy;
  • kilka kulek ziela angielskiego; 
  • pieprz, łyżeczka vegetopodobieństwa;
  • łyżka sosu sojowego (ja używam ciemnego, ale jak ktoś woli - może być jasny, a jak ktoś całkiem nie uznaje, to może być i maggi, albo sól po prostu);
  • SZCZYPTA LUBCZYKU JEST POTRZEBNA KAŻDEJ ZUPIE (po za owocową i mleczną... chyba).

Z mięska, włoszczyzny (umyć, obrać, marchewkę i pora pokroić drobno,  
#seler i pietruszkę w całości - jak się ugotują - zetrzeć na tarce, albo przetrzeć i wrzucić z powrotem - świetnie zagęszczą zupę), 
ziela, listka laurowego, i vegety gotujemy bulion (szumujemy). W trakcie gotowania dorzucamy cieciorkę i kaszę jaglaną oraz cebulkę w talarkach.

Zmniejszamy ogień, żeby tylko "mrugało", dodajemy umytą i pokrojoną cukinię i sporą szczyptę lubczyku (albo związaną, świeżą gałązkę). Pod sam koniec wrzucamy listki szpinaku (drobne w całości, większe pokrojone).

Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem i sosem sojowym.

Wiecie, że już po trzech godzinach od przygotowania potrawa traci sporą część wartości odżywczych? Więc jedzcie, zanim uciekną :)

* Kupując puszkowane mleko kokosowe sprawdzajcie, czy kupujecie faktyczne mleko, czy jedynie chemię z nikłym procentem kokosa. Im krótsza lista składników, tym lepiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz