zab

niedziela, 10 czerwca 2012

Wiosenna szczuczka

Wiosenny pomysł na szczupaka. Znamienne jest to, że mój Mąż, który gotowane warzywa omija łukiem szerokim te zjadł i mówił, że dobre. Ha!

Do wiosennych szczuczek potrzeba:
  • trzech niewielkich filetów szczupaczych
  • oliwy
  • łyżki masła
  • średniej kalarepki
  • dwóch-trzech marchewek
  • garstki fasolki szparagowej
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku 
  • soku z cytryny
  • sosu sojowego
  • garści sezamu
  • słodkiej papryki do smaku
 Warzywa obieramy. Warzywa i rybę płuczemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę, a po chwili kalarepkę. Po kolejnej chwili fasolkę. Wlewamy sok z połowy cytryny.
Kiedy się lekko zrumienią robimy na patelni miejsce i układamy szczupaka.Opruszamy papryką.  Przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie, a ryba gotowa. Wyjmujemy rybę. Do warzyw dorzucamy sezam, masło, jeszcze nieco soku z cytryny, posiekany koperek i szczypiorek, i doprawiamy sosem sojowym. Układamy koło ryby.

My zjedliśmy ze smażonymi ziemniaczkami (niezdrowo, ale pysznie :D).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz