zab

piątek, 2 marca 2012

Mężowa pieczarkowa

Pieczarkowa to ulubiona zupa Przemka. Można ją zrobić na tysiąc sposobów - to jeden z nich (dla jaroszy).

Potrzebujemy:
  • ok.6 sporych pieczarek
  • małą cebulkę
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • dwie kulki ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • dwie garście makaronu (u mnie razowe świderki)
  • duża szczypta rozmarynu (lub kilka gałązek świeżego)
  • szczypta lubczyku
  • sos sojowy, sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • filiżanka kwaśnej śmietany
  • dwie łyżki masła lub oliwy
  • trzy szklanki bulionu, ale jak wlejecie wodę, to też da się zjeść
Cebulkę i białe części szczypiorku kroimy drobno i szklimy na tłuszczu. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dokładamy do cebulki. Dusimy do miękkości.  Wlewamy bulion/wodę. Wrzucamy ziele, listek i makaron. Gotujemy na maleńkim ogniu, aż makaron będzie miękki. Pod koniec dodajemy rozmaryn i lubczyk. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane pietruszkę i szczypiorek, sok z cytryny. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i szybko mieszamy, po czym całość dolewamy do zupy i znów mieszamy.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz