zab

sobota, 25 lutego 2012

Kasza na gęsi

Baaardzo staropolska. I przepyszna.

Potrzeba:
  • kaszy jaglanej lub pęczaku
  • gęsiego smalcu (ja miałam własnej roboty, ale może być kupny) tak jakoś ćwierć szklanki chyba
  • 250g filetu z jendyka (może być drób dowolny)
  • kilku pieczarek
  • kilku suszonych śliwek - najlepsze byłyby takie prawdziwe, wytrawne, ale siarkowane i słodkie też mogą być
  • pęczka zielonej pietruszki
  • soli, pieprzu
Kaszę gotujemy na sypko.
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i smażymy na smalczyku. Dodajemy pokrojonego w kostkę jendyka.
Kiedy mięso się udusi dodajemy pokrajane w ćwiartki śliwki i podgrzewamy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy z kaszą i posiekaną pietruszką.

Obłędnie pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz