Potrzebne:
- kawał karocy, tak z półtorej szklanki na oko
- ziemniak średni
- marchewka średnia
- cebula mała
- czosnku ząb
- imbiru kawałek (cmxcm)
- liść laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- sól lub sos sojowy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka curry
- 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej
- olej lub oliwa do smażenia (masło też być może)
- pół pęczka naci pietruszki
- pestki z dyni
Kiedy warzywa będą już całkiem miękkie traktujemy je blenderem (jak mi prądu zabrakło, to użyłam tłuczka do ziemniaków :D). Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek Dosypujemy curry, doprawiamy solą/sosem sojowym wedle uznania.
Zdejmujemy z ognia. Posypujemy pestkami (można uprażyć), posiekaną natką, dolewamy sok z cytryny.
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz