zab

piątek, 16 sierpnia 2013

Chleb sobótkowy

"Na bogato" :)
Bierzemy:
  • ok. 2 szklanki aktywnego zakwasu
  • dwie szklanki mąki żytniej, razowej
  • szklankę i 2/3 mąki jęczmiennej
  • łyżka soli
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • ząbek czosnku
  • łyżka lubczyku
  • łyżka czarnuszki (ziarna)
  • 2 łyżki kozieradki (mielonej)
Słoninę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.

 Ze wszystkich składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dolewamy tyle wody ile potrzeba, ciasto ma być dość "lepkie", foremkowe, nie bochenkowe.

"Wyrastamy" przez 20 minut w 40C. Po czym wkładamy do formy, smarujemy po wierzchu wodą i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na jakieś 4 godziny (choć mi ostatnio wystarcza godzina - wszystko zależy od temperatury i siły zakwasu - ważne, żeby piec, zanim zacznie opadać).

Pieczemy 70' w 180C.

Wyciągamy, układamy na kratce, jeszcze raz smarujemy wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz